Okul Proje yürütücüsü Biyoloji öğretmeni Öznur Yazılan Çamlık öncülüğünde Amgen Vakfı tarafından finanse edilen Kalkınma Atölyesi kooperatifi tarafından ODTÜ ve Kafkas Üniv. tarafından yürütülen Amgen Biyoteknoloji Deneyimi (ABE) programı kapsamında Amgen Biotech Experience (Amgen Biyoteknoloji Deneyimi) Projesini gerçekleştirdik.
2024-2025 Yılında Liselerde Bilim Uygulamaları Programı Kapsamında Karşıyaka 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’nde DNA'ya Dokunmak Adlı Projemizi Gerçekleştirdik
Proje Başlığı: DNA'ya Dokunmak
Proje Yürütücüsü: Öznur Yazılan Çamlık (Biyoloji Öğretmeni)
Proje Hakkında
Liseler arası bilim uygulamaları kapsamında okulumuzda gerçekleştirdiğimiz bu proje ile, öğrencilerin genetik bilimine olan ilgilerini artırmayı ve temel genetik kavramlarını daha iyi anlamalarını sağlamayı amaçladık. Okulumuz Biyoloji öğretmeni Öznur Yazılan Çamlık öncülüğünde yürütülen bu proje, 21. yüzyıl becerilerini kazandırmayı hedeflemenin yanı sıra öğrencilere bilim sevgisi aşılamayı hedeflemektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı biyoloji müfredatıyla uyumlu olan bu proje, müfredatın sınıflara entegrasyonunu sağlayarak öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerine katkı sunmaktadır.
Hedefler
Liseler arası bilim uygulamaları kapsamında yaptığımız bu proje ile öğrencilerin bilimsel düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmek, bilimsel okuryazarlık seviyelerini yükseltecek beceriler kazandırmak veöğrencilerin temel biyoloji, biyoteknoloji, biyoteknolojinin gerçek hayattaki uygulamalarını yakından görme fırsatı tanıyarak bilime dair ilgilerini artırmaktır.
Eğitim Programının Unsurları
Liseler arası bilim uygulamaları kapsamında yaptığımız bu proje ile eleştirel düşünme, sorgulama ve etik değerler gibi temel becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Proje, Uluslararası Amgen Vakfı, Ulusal Kalkınma Atölyesi ve ODTÜ ortaklığıyla yürütülmektedir.
Proje Süreci
Proje, her dönem üç aşamalı bir yapı ile ilerleyerek öğrencilere uygulamalı deneyimler sunar:
DNA İzolasyonu:
Öğrenciler, meyve örneklerinden DNA izolasyonu yaparak pratik laboratuvar deneyimi kazanırlar.
Mikropipetleme:
Hassas pipetleme teknikleri ile öğrencilerin laboratuvar becerileri geliştirilir.
Jel Elektroforezi:
İzole edilen DNA, jel elektroforez yöntemiyle analiz edilerek öğrencilere moleküler biyoloji alanında temel bilgi ve beceriler kazandırılır.